🗓️ 28 sept. 2025
🚍 Bucuresti - Buzau - Focsani
Focul viu de la Andreiasu - În munții Vrancei, la aproximativ 37 de kilometri de Focșani, pe cursul râului Milcov și într-o zonă care include localitățile Mera, Reghiu, în centrul comunei Andreiașu de Jos, imediat sub limita inferioară a unei foarte frumoase păduri de brazi, se poate vedea un fenomen natural foarte rar întâlnit în lume – focurile vii.
Este considerat a fi cel mai extins câmp de „focuri vii" din ţară, atât ca întindere, cât şi ca debit de metan, respectiv 50 de tone pe an. Numai prin 6 dintre orificiile analizate s-a stabilit că sunt emanate anual aproximativ 24 de tone de gaz metan. Pe lângă metan, din sol mai ies şi alte gaze precum dioxidul de carbon, azotul şi heliul.
Mausoeleul Eroilor Marasesti - Monument memorial pentru cinstirea ostașilor români (480 de ofițeri și peste 21.000 soldați) căzuți în luptele grele cu armata germană, în august 1917, în cursul primului război mondial, care au oprit ofensiva germană spre Moldova pe linia Mărăști - Mărășești - Oituz. Monumentul a fost construit în două etape: 1923 - 1924 și 1936 - 1938 (când a fost construit etajul) și restaurat în perioadele 1973 - 1977 și 1983 - 1988. Inițiativa construirii Mausoleului Eroilor aparține Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române în cadrul Congresului din 8 iunie 1919. Piatra de temelie s-a pus în data de 6 august 1923. La 28 septembrie 1924 s-au inaugurat criptele, în prezența Reginei Maria și a unor personalități ale timpului, la 18 septembrie 1938, în prezența Regelui Carol al II-lea s-a desfășurat ceremonia inaugurării mausoleului.
Muzeul de Istorie si Arheologie - Muzeul este amenajat într-o clădire (fosta casă Alaci) construită înainte de 1945. Deține piese de arheologie, provenind din așezările și necropolele de la Cândești, Coroteni, Mănăstioara, cât și alte materiale din Paleolitic, Eneolitic - cultura Cucuteni, Epoca bronzului - cultura Monteoru, Latène - epoca dacică, Epoca romană, Epoca migrațiilor - culturile Sântana de Mureș și Ipotești-Cândești. Reprezentative pentru reconstituirea Evului mediu în acest spațiu geografic sunt obiectele din ceramică, uneltele și podoabele descoperite la Budești, Câmpineanca, Bătinești, Mera, Bordești, Focșani și Dragosloveni. În expoziție sunt prezentate monumente de cult din Vrancea, activitatea Mitropolitului Varlaam, tipărituri și obiecte de cult din secolele XVIII - XIX.