🗓️ 25 Mai 2025
🚍 Ploiești - București - Constanta
Vizitam:
Muzeul de Arta Populara - Muzeul de Arta Populara este amplasat in zona istorica a Constantei, la intersectia Bulevardului Tomis cu Strada Traian. Muzeul este gazduit de o cladire cu mare insemnatate pentru istoria orasului. Edificiul a fost construit in anul 1893 si a servit pentru o perioada de timp ca sediu al Primariei, fiind denumit Palatul Comunal. De-a lungul timpului, cladirea a avut si alte destinatii, insa din anul 1975 gazduieste Muzeul de Arta Populara, o institutie culturala de seama a Constantei. In prezent, Muzeul de Arta Populara din Constanta adaposteste un patrimoniu impresionant, format din peste 15.000 de exponate care ilustreaza cultura folclorica din diverse colturi ale Romaniei.
In galeriile sale, puteti admira colectii minunate de icoane pe sticla si lemn, ceramica, port popular, scoarte, tesaturi, podoabe si ustensile folosite de taranii romani. Obiectele de uz gospodaresc se regasesc intr-o varietate impresionanta, fiind confectionate din lemn, metal sau ceramica si acopera o arie geografica foarte mare. Dintre obiectele de patrimoniu se remarca colectiile de port popular si tesaturi pentru uz gospodaresc si decor. Bogatia culorilor si motivele florale, vegetale, zoomorfe, antropomorfe, alternate cu dungi si alte forme geometrice creeaza compozitii ornamentale de o frumusete aparte.
Marea Moschee - Povestea lăcașului de cult musulman din Constanța începe între anii 1910 și 1913. Moscheea Carol I a fost construită la solicitarea regelui, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din Constanța, foarte numeroasă la acea vreme. Construcția lăcașului de cult musulman a durat trei ani și, la 31 mai 1913, moscheea a fost inaugurată în fața unui public numeros, de la elevi și ziariști, la autorități locale, diplomați și fețe bisericești ale celorlalte culte. Regele Carol I a participat alături de Regina Elisabeta care a purtat la eveniment un văl musulman. Alături de ei au fost Take Ionescu, ministrul Cultelor, ministrul Imperiului Otoman la București și un trimis special al sultanului. Construcția este din piatră și cărămidă, exceptând cupola și minaretul care sunt din beton armat. Portalul principal este din piatră de Dobrogea, iar ușa de marmură neagră cu incrustații de bronz. Sala centrală a moscheii este o încăpere pătrată, cu latura de 14 metri.
Plăci de faianţă pictate în culori vii, galben şi albastru, înconjoară peretele de la intrare iar, privind spre Mecca, se zăreşte mihrabul, o nişă goală, dominat de un albastru puternic. Litere mari, aurii, încastrate în chenar, sunt răspândite pe toţi pereţii, însumând însuşirile lui Allah sau citate din Coran. Coloanele interioare sunt din marmură de Câmpulung (Mateiaș). Construcția a fost realizată în stil egipteano-bizantin, cu unele motive arhitecturale românești. Este prima clădire cu elemente de beton armat construită în România. Moscheea se ridică pe locul fostei Geamii Mahmudia din 1822.
Catedrala Sfintii PETRU SI PAVEL - reprezinta cel mai mare si mai important lacas de cult ortodox din Dobrogea, fiind cunoscuta si sub numele de Catedrala Arhiepiscopala a Tomisului. Biserica este amplasata in zona istorica a orasului, aproape de bulevardul Elisabeta si faleza din zona Cazinoului.
Construita intre anii 1883 si 1885, frumoasa biserica a fost primul asezamant ortodox ridicat in Dobrogea dupa eliberarea de sub dominatia Imperiului Otoman. Mobilierul interior, format din catapeteasma, strane, candelabre, policadre si sfesnice este original si a fost executat la Paris, din lemn de stejar, conform desenelor arhitectului. O parte din acest mobilier, de o eleganta iesita din comun, este acoperit cu foita de aur si incrustat cu pietre semipretioase.
Din punct de vedere al picturii interioare originale, Catedrala Sfintii Petru si Pavel are o poveste interesanta. Demersurile pentru zugravirea bisericii au fost demarate in anul 1888, la trei ani dupa incheierea constructiei. Sarcina i-a fost acordata lui Demetrescu Mirea, un pictor celebru al vremii.
Opera creatoare a artistului avea sa schimbe nu doar infatisarea lacasului, ci si istoria acestuia. In locul picturii traditionale bizantine, Mirea, un pictor cu viziune inovatoare, a preferat stilul realist, atribuindu-le sfintilor chipuri ale unor personalitati din viata de zi cu zi a Constantei. Acest fapt a atras dupa sine un scandal de proportii. Reprezentantii Bisericii Ortodoxe au fost socati de lucrarea artistului. Acestia au refuzat sa organizeze slujba de sfintire a catedralei si au solicitat schimbarea de urgenta a picturii.
Dupa aproape un deceniu in care biserica nu a functionat, Ministerul Cultelor a aprobat in 1895 sfintirea lacasului cu tot cu pictura existenta. In prezent controversata pictura nu mai exista, deoarece Catedrala Sfintii Petru si Pavel a fost distrusain timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Biserica a fost reconstruita si resfintita in anul 1951. Noua pictura a fost realizata in tehnica fresco de catre Gheorghe Popescu si Niculina Dona Delavrancea.
Pictura, realizata in stil neobizantin cu decoratiuni si motive romanesti, are o frumusete deosebita si ofera Catedralei statutul de monument de arta, pe langa cel de monument arhitectonic.
Faleza si Cazinoul - Inainte de plecarea spre casa, vom dispune de timp pentru o plimbare pe faleza unde vom putea admira atat marea cat si Cazinoul ale carui lucrari de renovare tocmai s-au incheiat.