🗓️ 15 iunie 2025
🚍 Ploiești - București - Brăila
Vizitam:
Centrul Istoric - Brăila are un ansamblu complet de clădiri și monumente istorice, bunuri de patrimoniu, un Centru Istoric încărcat de poveste. Printre monumentele istorice de arhitectură reprezentative din Centrul Istoric se află bisericile "Sfinții Mihail și Gavril" și "Buna Vestire", Teatrul "Maria Filotti", casele memoriale Perpessicius, "Panait Istrati", "Petre Ștefănescu Goangă", Centrul Cultural "Nicăpetre", Muzeul Brăilei, Grădina Mare, strada "Mihai Eminescu".
Piața Traian reprezintă inima centrului vechi și se întinde pe o suprafață de 11 mii de metri pătrați. Piața datează din 1833, iar după 1840 a fost pavată cu piatră cubică și a devenit punctul de maximă importanță pentru toate evenimentele din Brăila. Una dintre cele mai reprezentative construcții din Piața Traian este Ceasul Public, realizat în 1909, de Carol Sakar din Praga.
Gradina Mare - Cunoscută în secolul al XIX-lea sub numele de Grădina Împărătească, Grădina Mare din Brăila ocupă o suprafaţă de 6 ha de-a lungul malului înalt al Dunării.
Grădina Mare sau Grădina Publică se află în zona dinspre Vadul Schelei și de-a lungul vremii a fost numită în mai multe feluri: Grădina Pașei în timpul ocupației otomane când Brăila era garnizoană turcească, Grădina Belvedere, numită „Belvedere” datorită priveliștii admirabile spre Dunăre, baltă și Muntii Macinului iar mai apoi Grădina Mare. Principalele puncte de atracţie ale Grădinii publice sunt: Casa Memoriala Panait Istrati, Chioşcul Muzicii şi Castelul de Apă.
Faleza Dunarii si Esplanada - vom admira fluviul , barcile si vasele ancorate de-a lungul falezei si ne oprim in esplanada din capatul falezei. Esplanada Dunării este compusă dintr-un ansamblu deosebit de fântâni arteziene dintre care atrage atenţia cea mai mare (Fântâna Cinetică), de forma unor palme, una dintre cele mai frumoase din România.
Din primăvară și până în toamnă, poţi să te răcoreşti și să urmăreşti mişcarile inedite ale fântânii cinetice, având în acelaşi timp şi o perspectivă panoramică asupra Dunării.
Fântâna cinetică este printre primele monumente arhitectonice cu sistem de rotire. Localizată în centrul civic al orașului, fântâna este opera celebrului sculptor român Constantin Lucaci, denumit de mulți „al doilea Brâncuși”.