🗓️ 22 Martie 2025
🚍 București - Ploiești - Brașov – Saschiz
Plecare din Baicoi, Ploiesti si Bucuresti
Biserica fortificata din Saschiz - este o biserică evanghelică fortificată situată în localitatea Saschiz, județul Mureș, din regiunea Transilvania a României. Construită de comunitatea sașilor transilvăneni în secolul al XVI-lea ( pe locul unei biserici mai vechi), biserica este un exemplu impresionant de arhitectură gotică. Este una dintre cele mai bine păstrate biserici fortificate din Transilvania și a fost inclusă pe lista UNESCO în 1999. Să vedem cum ce am găsit la biserică. Dupa acesta vizita vom merge sa degustam 3 tipuri de gem si siropla Pivnita Bunicii ( la pretul de 30 de lei de persoana ).
Biserica fortificata Cloasterf - La Cloasterf descoperim satul săsesc din județul Mureș, a cărui biserică fortificată este una dintre cele mai compacte din Transilvania. Acest lucru se datorează, în prinicpal continuității construcției, în perioada 1521-1524, de către un singur constructor: maestrul Ștefan Ungar, din Sighișoara. Edificiul a fost conceput încă din stadiul de proiect ca o biserică-cetate, o biserică-reduit, fiind prevăzută cu guri de aruncare între contraforţi. Aceasta trebuia să facă față unui atac cu arme de foc. Ea este înconjurată de un zid de apărare, care formează o incintă, cu turnuri de colț și cu acoperiș în pupitru.
Biserica fortificata Crit - Pe o colină în Nord-vestul satului se ridică cetatea bisericească. În sec. 16 sunt amintite la cetate şi biserică. Între 1810 şi 1813 se construieşte spaţioasa biserică sală cu 2 travee pe arce dublouri duble care reazemă pe pilaştrii cu profilatură clasicistă se ridică bolţile avela. Corul este mai îngust decât sala, fiind acoperită de asemenea cu o boltă avela. În frontul de Vest al bisericii se ridică turnul clopotniţă zvelt. În cor găsim altarul clasicist, deasupra căruia se ridică orga. Această unitate fiind datată 1822. În Vestul bisericii este o emporă pe 2 nivele. Un zid de incintă de plan oval înconjoară biserica. Acest zid de incintă, de înălţime de 7-8 m, este întărit de 5 turnuri.
Bisrerica fortificata din Mesendorf - Biserica sală în stil gotic timpuriu, ridicată în sec. al XIV-lea cu turn vestic şi cor poligonal a fost fortificată în 1495. Turnul primeşte un cat de apărare din lemn, la fel corul şi nava. În timp ce în urma lucrărilor de restaurare de la începutul sec. al XIX-lea sunt demolate bolţile bisericii, care se aflau în pericol de prăbuşire, turnul este păstrat în forma sa medievală. Zidul de incintă a fost prevăzut iniţial cu trei turnuri de apărare, din care două se mai păstrează şi azi şi cu zwinger în partea de sud-vest. O parte a zidului a fost demolată în 1888, pentru a creea spaţiu pentru construirea şcolii. Interiorul este dominat de tribuna pe stâlpi de lemn dezvoltată pe trei laturi şi decorată cu picturi baroce şi de altarul triptic din 1693, deasupra căruia este amplasată orga construită în 1914.
Atelierul de olarit - Dacă doriți să deprindeți arta lutului și să învărtiți roata olarului prin istoria sașilor, trebuie doar să veniți la Atelierul de Ceramică din Saschiz. Olarii noștri locali vă vor ghida prin tehnicile sgarffito, tehnici pe care credem că le foloseau și artiștii locali în secolul al XVIII-lea. Puteți să vă bucurați de o experiență inedită și, folosind uneltele necesare, să vă făuriți propriul vas tradițional de culoare albastru-cobalt.
Ateliere includ o prezentare scurtă despre istoria ceramicii albastre de Saschiz, urmată de instrucțiuni de preparare a lutului și o introducere scurtă în tehnicile de aplicare a glazurii și de decorare a vaselor.